Apák és a család

Az eredeti cikk megjelent a Biatorbágyi Körkép 2022. novemberi számában.

Egy gyermek életében rendkívül meghatározó az apa szerepe a családban, azonban erről méltatlanul kevés szót ejtünk. Jó apának lenni különösen megpróbáló feladat, mert a mostani nemzedékekre többféle teher hárul – apára, anyára egyaránt.

Az apa egyik szerepe a példával elöl járás lenne. Ám a mai apák a család anyagi biztonságának fenntartása okán nagyon sokat vannak távol az otthontól, így a családtól is. Nem mindegy tehát, hogy mélyebbre süpped-e ebben a kérdésben a társadalom, vagy megállunk, és szülőként tudatosítjuk magunkban azt, hogy a gyerekeinket jobb híján az internet világa neveli fel, mert a szülők nincsenek jelen az életükben. Egy gyermeknek, főleg tizennégy éves kora után, kézzelfogható, vagyis élő vagy valaha élt példakép(ek)re van szüksége. Tizennégy éves kora alatt ezt a példakép szerepet töltik be a szülők és a nevelők, vagyis addig van lehetőségünk szülőként az alapokat biztosítani. Ezekbe az alapokba kapaszkodik gyermekünk a viszontagságos kamaszkor alatt – még ha ennek szülőként semmi nyomát nem látjuk –, és ehhez tér vissza, amikor ez az időszak lezárult.

Ferenc pápa ezzel kapcsolatosan ezt mondja: „Az édesanya, aki gyöngédségével és együttérzésével oltalmazza a gyermeket, fölébreszti benne a bizalmat, segíti megtapasztalni, hogy a világ jó hely, mely befogadja őt. Ez lehetővé teszi az önbecsülés kialakulását, mely támogatja az intimitás képességét és az empátiát. Másrészt pedig az édesapa alakja segíti érzékelni a valóság
korlátait, és inkább a tájékozódási képesség, a tágabb és kihívásokkal teljes világ felé való elindulás, valamint az erőfeszítésre és a küzdelemre való készség jellemzi. A világos és boldog férfi identitású apa, aki magatartásában egyesíti a felesége iránti szeretetet és elfogadást, éppannyira szükséges, amennyire az anyai gondoskodás. Rugalmas szerepek és feladatok ezek, amelyek alkalmazkodnak minden család konkrét körülményeihez, de a két főszereplő világos és jól meghatározott női és férfiúi jelenléte teremti meg a legjobb környezetet a gyermek növekedéséhez.” (Amoris laetitia, 175)

Erős apákra most nagy szükség van, és kiemelten hangsúlyos, hogy jelen legyenek a gyerekeik életében. Ahogy mindenben, ebben is az egyensúly megteremtése a fontos. Nem önmagában a fegyelmezés az apa feladata, hanem a megbocsátó szeretet és az együtt töltött minőségi idő is. Az apa legyen családjának védelmezője és spirituális vezetője is. Érték- és hitrendszeri alapokat ad a gyermekeknek, irányt mutat, stabilitást hoz. Azok az apák tudnak ebben jól helytállni, akik mellett olyan nő áll, a gyerekek édesanyja, akit szerethet az apa. Ez a szeretet
kettejük között kölcsönös, amelyben egyenrangú felekként működtetik a családot. Bizonyos témákban egyikük, más területeken a másik veszi át a vezető szerepét, bizalommal elfogadják egymástól a tanácsot és az útmutatást. Ezzel az ajándékkal, amelyet gyerekeinknek adhatunk, teremtünk kiegyensúlyozott családokat és identitásában is felnőtt társadalmat. A család a legnagyobb értékünk, vigyázzunk rá!

forrás: Biatorbágyi Körkép, 2022. november
fotó: Freepik/gpointstudio
Apák és a család

Családállítás csendes tábor

Megtisztító önismereti barangolásra hívunk 2024. augusztus 1-4.

• Test-Lélek-Szellem egységének megélését, valamint

• vállalt Élet-és Sorsfeladatod tudatosítását és elmélyítését

• Egészséges ételeket

• ITT-lét gyakorlását a csend hatásán keresztül

• Mindennapi lazulás, nyújtás, és stresszoldás előnyeit élvezheted
a Tiszta Forrás Ház családias és békés, patak-csobogós környezetében a Balaton-felvidéken, Pécselyen.

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS ITT!