Az érzelmi egyensúly fontossága a párkapcsolatban

Az eredeti cikk megjelent a Biatorbágyi Körkép 2021. április számában.

A párkapcsolatban akkor van egyensúly, ha mindkét fél azt tapasztalja, hogy a másik megközelítőleg ugyanannyit ad bele a kapcsolatba, mint ő maga.

Még tart a bezártságunk, sehova nem tudunk szabadon menni, vagy legalábbis erősen korlátozottak a lehetőségeink. Sokkal többet vagyunk összezárva egy fedél alatt, viszont a jogosan igényelhető énidő jóval kevesebb. Ebben a légkörben lehetséges, hogy kissé feszültebbek vagyunk, ami negatív hatással is lehet
a párkapcsolat érzelmi egyensúlyára.

Belső elköteleződés

A párkapcsolatban akkor van egyensúly, ha mindkét fél azt tapasztalja, hogy a másik megközelítőleg ugyanannyit ad bele a kapcsolatba, mint ő maga. Vagyis itt a kapcsolat iránti belső elkötelezettségről van szó. Nem azért teszünk meg valamit a társunkért, mert rágja a fülünket miatta, hanem azért, mert a mi kapcsolatunk a legfontosabb számunkra, és a társunk iránt érzett mély és őszinte szeretet késztet bennünket arra, hogy kedveskedjünk neki. Ez a hétköznapokban sok apró dologban nyilvánul meg: hozunk valamit a társunknak, amiről tudjuk, hogy szereti; ha nincs otthon, felhívjuk, és érdeklődünk felőle; óvjuk, támogatjuk az elhatározásaiban; amikor van rá mód, ötletekkel hozakodunk elő közös programokkal kapcsolatosan. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az otthon töltött idő növekedése következtében az életünket érintő feladatok terén is felmerül a közös vállalás igénye és az egyensúly biztosítása. Nem hagyhatjuk tehát a társunkat magára a háztartás, a ház körüli teendők vagy akár a gyerekekkel való foglalkozás témakörében sem. Fontos még időben felismernünk, hogy ezekben a feladatokban is mindkettőnknek bele kell adni a magáét azért, hogy amikor végeztünk a teendőkkel, mindketten érzelmileg elégedett, kiegyensúlyozott társat kaphassunk. Ezáltal kialakul egy önmagát erősítő körforgás, amelynek a szeretet és az egymás iránt érzett mély tisztelet és megbecsülés az alapja.

Ha mégsem működik?

Ha az egyensúly megborul, vagyis az egyik fél mindig az adó szerepében van, akkor a másik nem tud az elfogadó szerepében lenni. Ebből eredően a hiányt szenvedő, mindig adó szerepében lévő fél egyszer csak találkozik valakivel, akitől kap… Vagy találkozik valamivel, ami extra módon a
szenvedélyévé lesz. Az eredmény hosszú távon az elfordulás és a távolodás egymástól.

Érdemes időnként közösen számot vetni azzal, hogy a kapcsolatunkban hol, miben látjuk a magunk „adó”-szerepét, és mi az, amit leginkább meg szeretnénk kapni a társunktól. Talán időszerű és jó párkapcsolat-frissítés lehet abból, ha mindketten készítünk egy adok-kapok mérleget oly módon, hogy összevetjük az elkészült listákat, és közösen átbeszéljük. Tartsuk szem előtt, hogy ennek a beszélgetésnek a célja csakis az, hogy kiderüljön, és ki is mondjuk egymás előtt, hogy szükség van változtatásra annak érdekében, hogy újra egyensúlyba lendüljünk.

Mert egyensúlyban lenni jó!

forrás: Biatorbágyi Körkép, 2021. április

ADOK-KAPOK: Az érzelmi egyensúly fontossága a párkapcsolatban