családállítás

Mi a családállítás?

A családállítás önmagában nem terápia, de egy segítő terápiás módszer, aminek terápiás hatása is lehet. Egy önismereti módszer, amely a lelkünkben zajló elakadások feloldásán keresztül vezet önmagunk és legmélyebb motivációink megismeréséhez.

A rendszerállítás, – aminek két alrendszere van, az egyik a családállítás, a másik a szervezetállítás – olyan csoport szimulációs eljárás, amelynek során rendszereket személyek, vagy tárgyak segítségével jelenítünk meg. Emberi kapcsolatok, szociális rendszerek rejtett dinamikáit, mintáit, ezek hatásait teszi láthatóvá érzelmileg megtapasztalhatóvá.

A családállítás a rendszerállítás egyik ága, amely során

 • rálátást szerzel az alapcsaládod történetéből rád ható dinamikákra,
 • megtanulod a párkapcsolatodra, az egészségedre, a karrieredre, gyerekvállalásodra ható következmények helyes értelmezését,
 • megismered, hogyan tegyél rendet a saját rendszeredben, családodban, lelkedben,
 • átlátod a saját életed mélyebb értelmezését és képessé válsz a lelki folyamataid elemzésére és irányítására is.

Mindannyian rendszerszerűen és strukturálisan beépítetten viszonyulunk valami nagyobbhoz. Kötve vagyunk családunk és elődeink történetéhez, sorsához és ez különböző hatásokat fejthet ki a mi életünkben is. A tudatalattinkban törvényszerűségek hatnak, amelyek alól nem vonhatjuk ki magunkat.

Az állítások azt mutatják meg, ami van, ami a lelkünkben zajlik. Az állítások tulajdonképpen a lélek tükrei.

A családi rendszer felépítése

A családi rendszerünkben, sok alapszabály van, amit jó, ha ismerünk. Sokat ezek közül zsigerileg tudunk, de sokat nem. Egyet a teljesség igénye nélkül ki is fejtek, hogy látható legyen, milyen rejtelmes, izgalmas területre tévedtünk:

– Mindenkinek joga van a családhoz tartozáshoz. Mit jelent ez?

Elvesztett gyerek, abortusz, vagy egyszerűen valaki a lelkében kielégítetlen szeretetigényt hordoz, és emiatt nem érzi elfogadottnak magát, akkor úgy éli meg a lelkében, hogy kitagadták. Persze lehetséges, hogy ilyesmiről konkrétan szó sincs, de az ő lelkében ez zajlik le. Ekkor a családi rendszer megpróbál egyensúlyt teremteni, egy később születő gyerek mondjuk, elkezd emlékeztetni erre a felmenőre. Viselkedésében, vagy külsőleg is, betegség formájában, bármiben, ami a felmenőnél jellemző volt. Amennyiben feloldjuk ezt a szeretethiányt, akkor a gyerek is kiegyensúlyozottabbá válik.

Nagyon gyakran, ahol a családi soron sorozatos veszteségek jelentek meg, ott ezt a folyamatot folytatják a leszármazók is. A lényege ennek az odatartozás joga: „úgy tartozom hozzátok, ha ugyanazt csinálom, amit
ti. Ha ti csak ennyire lehettetek boldogok, nekem sem juthat több.” Ez azért elakadás, mert a leszármazottnak már nincs szüksége a fennmaradáshoz erre a működési módra, de az ősnek nagyon is volt, mert mondjuk a túléléshez kellett, de a leszármazó azt hiszi a lelkében, hogy úgy tud segíteni lojalitásból az ősnek, hogy ő is hasonló dolgokat vállal be. Az ilyen emberek azok, akik akárhogy güriznek, nem tudnak pénzt teremteni. Nem tudnak ötről a hatra jutni. Folyamatos a veszteség élményük. De ezt lehet másképp is. Feloldjuk az elakadást, az odatartozást pedig biztosítjuk továbbra is.

Milyen problémával fordulhatok családállítóhoz?

 • Olyan helyzetben, amikor úgy érzed elakadtál, amikor nem tudod hogyan tovább, amikor ugyanazt a megoldási stratégiát alkalmazod, amiről tudod, hogy nem fog működni, mégsem vagy képes másképp csinálni.
 • Amikor haragszol valakire és nem tudod feldolgozni, vagy párkapcsolati, munkahelyi nehézségek kapcsán. Önbizalom, önértékelési problémák esetén.
 • Elvesztett gyermek, válás vagy szülőkkel kapcsolatos érzések, és gyász feldolgozásában is kérhetsz segítséget.
 • Megoldást hozhat a családállítás döntési helyzetekben is, vagy ha úgy érzed, hogy nem látod pontosan mit kellene tenned.
 • Testi tünetek, betegségek esetén is segít a családállítás átvilágítani a tünetek családállítási hátterét, de a gyógyuláshoz orvosi felügyelet is szükséges lehet.
 • Problematikus gyermekvállalás kérdésköre is ide tartozik, női szerepek, férfi szerepek körüli problémák, „mihez kezdjünk a párkapcsolatunkkal, hogyan tovább?” kérdések.
 • Az egyik legkritikusabb probléma a családon belüli erőszak és a szexuális zaklatás feldolgozása.
 • Evés problémák, zavarok, „szeretnék, de nem tudok lefogyni” családállítási háttere.

Hogyan történik a családállítás?

Hogyan történik a családállítás?

A rendszerállítás – így a családállítás is – emberi rendszereket modellez le a térben. A rendszerben lévő kapcsolatokat, dinamikákat tudjuk a térben megjeleníteni tárgyak, személyek segítségével. Mindezt azzal a céllal, hogy az alap működési mintákat, működési módokat, elakadásokat tetten érjük. Ezeknek a működési módoknak a hatását vizsgáljuk, majd feloldjuk az elakadásokat.

Az állítási munka alapvetően csoportmunkán alapul, de az igényeknek megfelelően már egyéni munkára is van lehetőség. A kliens hozza a témát. A vele történő rövid beszélgetést követően a csoport résztvevői közül a kliens képviselőket választ a családállító által meghatározott szerepekre, akik megszemélyesítik azokat. Ebben semmi misztikus nincsen, erre a feladatra általában mindenki képes, még azok is, akik el sem tudják ezt magukról képzelni.

Mi a képviselők szerepe?

A képviselők nem rendelkeznek előzetes információval a képviselt személyről, vagy csak minimálissal, ami az interjú során említésre került. A képviselők az interjú alapján, a kliens családon belüli státuszát ismerik meg, esetleg az ehhez kapcsolódó fontosabb tényeket, ez azonban nem feltétele az állításnak. A képviselők nem szerepet játszanak, hanem belső észleléseket juttatnak kifejezésre. Ezek lehetnek testi érzetek, érzelmek és mozgási ingerek, késztetések. Ezeket, és ezek változásait osztják meg a családállítóval. Végül megmutatkozik egy világos kép a családról, a családtagok lelki összefonódásairól és a lehetséges megoldási utakról is, ami természetesen a családállító segítségével kerül feldolgozásra.

Ha érdekel a családállítás, de még csak óvatosan állsz a kérdéshez és először ismerkedni szeretnél a módszerrel, arra is van lehetőséged, mert eljöhetsz a csoportba csupán állítás nélkül is képviseleti szerepre mások állításában részt venni. Mások állításaiból is rengeteget vihetsz haza magaddal önmagadról.

A családállítás eredete

A családfelállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik elsősorban, aki miután levetette reverendáját, a 70-es évek végén először pszichoanalitikus képzést végzett el. Sokat tanult, köztük a primérterápiát (ami a születéssel és az első primer élményekkel foglalkozik, amelyeket a gyerek a világrajövetelekor megtapasztal, mert ezek az egész életére rányomják a bélyegüket). Hellinger szemügyre vette a hatvanas és hetvenes években keletkezett sok terápiás irányzatot és azok úttörőit, pl. a tranzakció-analízist, a Virginia Satir féle családszobrot és NLP-t. Végül ezek sokaságából alakult ki a családállítás.

Hellinger neve mellett említendő Wilfried Nelles (1948, Társadalomkutató, író, családállító terapeuta) és Thomas Schafer, Friedmann Schulz von Thun (német pszichológus) szintén sokat tettek hozzá közvetve, vagy közvetlenül a családállítás mai formájának kialakulásához.

Családállítás csendes tábor

Megtisztító önismereti barangolásra hívunk 2024. augusztus 1-4.

• Test-Lélek-Szellem egységének megélését, valamint

• vállalt Élet-és Sorsfeladatod tudatosítását és elmélyítését

• Egészséges ételeket

• ITT-lét gyakorlását a csend hatásán keresztül

• Mindennapi lazulás, nyújtás, és stresszoldás előnyeit élvezheted
a Tiszta Forrás Ház családias és békés, patak-csobogós környezetében a Balaton-felvidéken, Pécselyen.

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS ITT!